Jodo

Jo-bokken awase

Jodo, de weg van de stok

Jodo is de Japanse krijgskunst waar een rondhouten stok wordt gebruikt ter verdediging tegen aanvallen van een Japans zwaard. Evenals het iaido en kendo komt het jodo voort uit de traditie van de samoerai. Muso Gonnosuke Katsuyoshi wordt beschouwd als de stichter van het jodo. Het verhaal gaat dat hij deze kunst ontwikkelt op het einde van de zestiende eeuw, als reactie op een verloren duel tegen de legendarische zwaardmeester Miyamoto Musashi. Later weet hij zich echter in een tweede duel te revancheren, dankzij zijn nieuwe kunst, die hij Shindo Muso Ryu noemt, ofwel ‘de weg van de goden’.

 

Shindo Muso Ryu jodo.

Principe
Het systeem is gebaseerd op een rondhouten stok met een lengte van 1,28 meter, die langer is dan een gemiddeld zwaard, maar kort genoeg om tussen twee handen vast te houden. Hierdoor kunnen beide uiteinden van de stok gebruikt worden voor snelle slagen of stoten. De technieken van het Japanse zwaard, de speer en de hellebaard zijn in het jodo zodanig geïntegreerd dat het een effectief antwoord geeft op de aanvallen van een zwaardvechter. Het jodo wordt nog steeds in aangepaste vorm gebruikt door de Japanse politie.

Training
Thans wordt het jodo beoefend door training van de individuele technieken (kihon) en door de bestudering van de vaste partnervormen (kata), waarbij de partner voorgeschreven aanvallen maakt met een houten zwaard. Er wordt getraind zonder lichaamsbescherming, wat betekent dat controle over de wapens hoge prioriteit heeft. Behalve het aanleren van wapentechnieken met bijbehorende lichaamsbeweging en motoriek wordt er ook aandacht besteed aan strategie, tactiek en mentale ontwikkeling. Het jodo wordt beoefend in de kleding die oorspronkelijk door de Japanse krijgersklasse werd gedragen: een katoenen wijde broekrok, een zogenaamde hakama, en een dik katoenen jasje, beide over het algemeen in een donkerblauwe kleur.

Uitvoering
De verworven vaardigheid in het jodo kan landelijk of op internationaal niveau worden gedemonstreerd in wedstrijdverband. Door het gelijktijdig uitvoeren van kata strijden twee paren om de eer, waarbij een deskundige jury beslist wie de winnaar is. Verder zijn er regelmatig dangraad examens, die in Nederland worden gehouden onder leiding van de Nederlandse Kendo Renmei, de sportbond waarin jodo, iaido en kendo samen zijn ondergebracht.