Wado Ryu karatedo

vlagbudokaitag-1920-1080

 

Wado Ryu, de weg van de harmonie

De karatestijl die binnen Budokai Leiden wordt beoefend heet Wado Ryu karatedo, ook wel aangeduid onder de naam Wado Ryu jujutsu kenpo. Otsuka Hironori I heeft het Wado Ryu karatedo in het begin van de vorige eeuw ontwikkeld. De stijl is thans uitgegroeid tot een van de grote stromingen binnen het traditionele karate en staat onder leiding van sandai soke Otsuka Hironori sensei, de derde generatie grootmeester van de Otsuka familie.

Karatedo betekent letterlijk ‘de weg van de lege hand’. Oorspronkelijk is karate een ongewapend zelfverdedigingssysteem tegen gewoonte aanvallen, dat een eerste verweer biedt tegen fysieke agressie. Hironori Otsuka heeft hier het unieke Japanse culturele en martiale erfgoed aan toegevoegd. Het Wado Ryu is een synthese tussen het oude jujutsu van de samoerai, de Japanse zwaardkunst, en het Okinawa karate.

Shindo Yoshin Ryu jujutsu
Hironori Otsuka was al grootmeester in het Shindo Yoshin Ryu jujutsu voordat hij in contact kwam met het karate. Het Shindo Yoshin Ryu is een van de oude jujutsu stijlen die uitgaan van de metafoor van de buigzame takken van wilgenbomen. Deze takken buigen door als er een kracht op komt en veren weer terug als de kracht is afgegleden. Het benadrukt natuurlijk bewegen, flexibiliteit en elegantie. Uit deze ‘wilgenstijl’ ontleent het Wado Ryu niet alleen de vegen, worpen, klemmen en wapenverdedigingen, maar ook de geraffineerde stoten en trappen naar kwetsbare delen van het lichaam. Uit de zwaardkunst komen de geavanceerde bewegingsprincipes en martiale concepten. Het Okinawa karate levert de atletische basistechnieken, de compromisloze worsteltechnieken en explosieve aanvallen.

Kenmerken
Het Wado Ryu wordt gekenmerkt door realistische technieken, die op een natuurlijke, soepele manier worden uitgevoerd. Overbodige spanning en bewegingen worden achterwege gelaten, zodat met een minimaal energiegebruik een maximaal resultaat wordt behaald. Daardoor is het een goede training voor zelfverdediging en is het geschikt voor sportbeoefening in wedstrijdverband. Ook is het een ideale manier om de stress van alle dag kwijt te raken, weer nieuwe energie op te doen en in balans te komen.
Wado betekent ‘de¬†weg van de harmonie’, wat aangeeft dat karatedo meer is dan zelfverdediging of sport. Het is een budo: een vechtkunst waarmee de beoefenaars zichzelf zowel lichamelijk als geestelijk kunnen ontwikkelen.